duminică, aprilie 09, 2006

Blocurile noi le golesc pe cele vechi


Aparitia proiectelor imobiliare ce propun apartamente cu preturi accesibile clasei medii genereaza un fenomen de migratie de la blocurile comuniste catre cele moderne.

Apartamentele noi au preturi mai mari decat cele vechi de 20 sau 30 de ani. Dar nu atat de mari incat sa devina prohibitive. Astfel, cei care au venituri intre 1.000-1.500 de euro isi pun problema sa se mute in apartamentele noi.

In Bucuresti sunt in faza de proiect sau in constructie o serie de blocuri cu apartamente ale caror preturi pornesc chiar si de la 40.000 de euro - o garsoniera. In restul tarii, preturile sunt chiar mai mici. Pentru finantarea unei astfel de investitii, locatarii vechilor blocuri aleg fie sa-si vanda apartamentele si sa completeze diferenta din buzunar, fie sa apeleze la un credit.

Rate din chirie

Pentru a putea achizitiona un apartament intr-un bloc nou, unii cumparatori fie vand doua apartamente vechi, fie doar unul si, pentru a plati diferenta, se imprumuta la banci.

"De proiectele noastre sunt interesate in special trei categorii de clienti: cei care au o locuinta si vor sa o schimbe, firmele care vor un sediu modern si investitorii care doresc sa bage bani intr-o locuinta pe care sa o inchirieze", spune George Doholici, managerul general al Jules Verne Imobiliare.

"In ultimul timp au aparut din ce in ce mai multi oameni care fug de blocurile comuniste. Acestia fie vand un apartament vechi si platesc diferenta, fie vand doua sau mai multe apartamente. Insa cei care aleg aceasta din urma optiune sunt mai putini.

Cel mai des, clientii care detin doua apartamente vand unul, contracteaza un credit, iar rata la credit o platesc din chiria obtinuta de pe urma celeilalte proprietati", a adaugat Doholici.

Firmele imobiliare permit si plata in rate pe diferite faze de constructie a apartamentelor. Astfel, la inceput, clientul achita un avans cu banii proveniti din vanzarea apartamentului vechi, urmand ca, pe masura ce blocul se construieste, sa achite si restul de bani.

Pipera nu mai e la moda

O categorie aparte de clienti sunt cei care vor sa se mute din Pipera inapoi in oras. "Multi oameni care si-au construit o casa in zona de nord a Capitalei au constatat ca infrastructura nu a tinut pasul cu dezvoltarea zonei.

Nevoia de a face naveta catre centrul orasului in fiecare zi, drumurile aglomerate, facturile mari si, nu in ultimul rand, inundatiile care au afectat destule case din Pipera-Tunari anul trecut au dus la aparitia unei migratii catre centrul orasului", spune George Doholici.

Se accepta plata esalonata

Reprezentantii firmei EDIL spun ca accepta, de asemenea, plata in rate, pe faze de constructie. "Jumatate din clientii nostri platesc cu credit, iar restul cu banii jos. Faptul ca avem un sistem de plati flexibil ne avantajeaza si pe noi.

Insa peste jumatate din clienti cumpara apartamente pentru a le inchiria, cu alte cuvinte pentru a face investitii imobiliare", spun agentii imobiliari de la firma sus-mentionata.

In tara noastra isi fac aparitia din ce in ce mai multi straini care profita de preturile mai mici decat in Occident pentru a face investitii imobiliare. "Pe langa cei care vand apartamente vechi, se remarca strainii care cumpara locuinte pentru a le inchiria.

Si noi incercam sa atragem astfel de investitori oferindu-le posibilitatea platii in cateva rate", spune Alexandra Cojocaru, agent imobiliar la firma Euroest.

In tara

In unele orase se construieste mai ieftin decat in Capitala

Brasov
Complexul Avantgarden
> antreprenor: Maurer & Kasper
> locatie: Str. Molnar Janos
> numar apartamente: 275
> pret/mp: 1.000 euro
> termen finalizare: iarna 2006

Timisoara
Noua Timisoara
> antreprenor: Grupul Tender
> locatie: intre Bd. Take Ionescu si canalul Bega
> numar apartamente: 1.500
> pret/mp: 1.000 euro
> termen finalizare: 2009

Evenimentul Zilei, Alexandru Gugoasa, 10 apr 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu