Magistratul Elena Simionescu din Vatra Dornei va fi judecat de către Secţia de Disciplină a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce în urma unor verificări s-a constatat că aceasta menţine în cadrul instanţei o stare de tensiune maximă şi ar folosi practici "neortodoxe" în relaţiile cu colegii

Aceste lucruri au reieşit în urma unor anchete desfăşurate la Judecătoria Vatra Dornei de către inspectori din cadrul CSM

Sancţiunea în privinţa Elenei Simionescu poate merge până la excluderea din magistratură, iar o decizie finală va fi luată pe data de 28 martie

Fosta preşedintă a Judecătoriei Vatra Dornei va fi judecată de către Secţia de Disciplină a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce, în urma unor verificări, s-a constatat că menţine în cadrul instanţei o stare de tensiune maximă şi ar folosi metode "neortodoxe" în relaţiile cu colegii, uzând de practici oculte şi vrăjitorie.

Elena Simionescu (foto), care a deţinut pînă în 2003 funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vatra Dornei, este un personaj destul de mediatizat de-a lungul timpului, datorită diverselor "poveşti" petrecute în instanţa dorneană. De data aceasta însă, se pare că problemele în care este implicată judecătoarea Simionescu sunt mult mai grave, iar la sfârşitul acestei luni magistratul va fi judecat de către Secţia de Disciplină a CSM care va trebui să ia o decizie în ceea ce o priveşte.

Practic, toată povestea a început de la mai multe plângeri depuse de mai mulţi judecători şi grefieri dorneni la sediul CSM, în care judecătoarea Elena Simionescu este acuzată de mai multe "apucături" în relaţiile cu colegii şi subordonaţii. Cum acest lucru se întâmpla în luna septembrie a anului trecut, de atunci şi până acum mai multe echipe de inspectori ai CSM au sosit la Vatra Dornei pentru a verifica cele sesizate, iar la sfârşitul săptămânii trecute Comisia de Disciplină pentru judecători a CSM a făcut un raport prin care îi solicită preşedintelui CSM, Iulian Gîlcă, luarea unor măsuri disciplinare împotriva Elenei Simionescu.

· Practici oculte în birourile magistraţilor dorneni

Inspectorii CSM veniţi în control la Vatra Dornei au avut ocazia de a asculta unele relatări care frizează absurdul, relatări făcute de către colegii de muncă ai judecătoarei Elena Simionescu. Astfel, mai mulţi judecători, grefieri şi avocaţi dorneni le-au povestit inspectorilor despre modul ciudat de manifestare a magistratului Simionescu, mulţi dintre ei fiind convinşi că aceasta practică "vrăjitoria" împotriva celor pe care îi consideră potenţiali duşmani.

Majoritatea celor care au stat de vorbă cu trimişii CSM-ului au povestit faptul că au depistat în dese rânduri birourile şi scaunele de la serviciu murdărite cu pământ, sare, piper şi anumite lichide. De acest lucru nu a scăpat nici magistratul Felicia Marian, care ocupă în acest moment funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vatra Dornei, cea care în luna noiembrie a anului trecut a găsit pământ presărat pe biroul său, şi că la ora la care se făcuse acest lucru în clădire nu se mai afla decât Elena Simionescu.

Luată la întrebări de inspectorii CSM, judecătoarea Elena Simionescu neagă cele sesizate de colegii săi, însă admite, conform celor scrise în raportul inspectorilor că "stropeşte birourile colegilor în fiecare dimineaţă cu aghiazmă, în spiritul ritualurilor unui bun creştin". Trebuie precizat că nu doar judecătorii sunt ţinuţi în "priză" de către Elena Simionescu, ci şi grefierii şi avocaţii din Vatra Dornei. Conform cercetărilor CSM, prima care a fost luată în "balon" a fost grefiera Gabi Aroneţ.

Împreună cu soţul ei, grefiera a fost dată în judecată de către judecător, pentru o faptă care nici nu exista, cei doi fiind în final achitaţi. O altă grefieră care a avut probleme cu Simionescu a fost şi grefiera şefă, Corina Paţa, acuzată că ar fi dezvăluit unor avocaţi anumite discuţii care au avut loc la o adunare generală. Însă, în urma unor verificări s-a stabilit că grefiera şefă nici măcar nu participase la acea adunare generală la care făcea referire Elena Simionescu.

Mai mult, majoritatea grefierilor le-au relatat inspectorilor CSM că se tem să mai intre în şedinţă cu Elena Simionescu, stresul şi presiunea fiind extrem de mari. Din relatările celor de la Vatra Dornei a reieşit că una dintre grefiere a ajuns chiar să fie transportată la spital de către câţiva avocaţi, unde a pierdut o sarcină din cauza unei crize violente declanşată de stresul din sala de judecată prezidată de Simionescu. Opinii negative în legătură cu magistratul dornean au avut şi o serie de avocaţi din Vatra Dornei, care au relatat comportamentul judecătorului faţă de ei.

Astfel, aceştia se consideră umiliţi de către Elena Simionescu, nefiind rare cazurile în care magistratul are un limbaj violent şi vulgar faţă de ei, chiar în faţa întregii asistenţe din sala de judecată.

www.monitorulsv.ro