joi, martie 02, 2006

Piratii de apartament ai muzicii


Sunt "manufacturieri" care multiplica in locuintele proprii muzica furata de pe Internet, apoi o vand cunostintelor sau micilor vanzatori stradali. Vor fi primii pirati romani care vor face puscarie - Romania trebuie sa demonstreze repede Occidentului, foarte suparat pe noi in ultimul timp, ca protejeaza drepturile de autor.

Cu ceva luni in urma, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a primit un mesaj, din partea politiei, pe care scria "Strict secret". "La inceput ne-am speriat, nu stiam ce s-a intamplat. Apoi am vazut ca este vorba despre cateva dosare de incalcare a drepturilor de autor, instrumentate de politie, si la care eram invitati oficial sa luam parte.

Era vorba despre ceea ce noi numim pirati de apartament", ne-a spus Rodica Parvu, directorul ORDA.

11 dosare in care sunt implicati tineri, care au multiplicat ilegal CD-uri muzicale. Piratii au statute sociale diverse - unul este chiar fiu de politist. Castigurile lor, calculate de reprezentantii ORDA, sunt in medie de 200 de euro pe zi. Practic, ei fura muzica de pe Internet, o inregistreaza pe CD-uri si o vand.

"Din cate cunoastem, un asemenea pirat de apartament primeste comanda pe email, realizeaza obiectul pirat si il trimite la destinatie printr-un curier. Banii se primesc in momentul livrarii pachetului", a explicat directorul ORDA.

Tinerii cu pricina risca inchisoarea intre 3 si 5 ani si amenzi astronomice. Se pare ca nu vor scapa de inchisoare cu nici un chip, si vor fi dati drept exemplu romanesc in fata Occidentului.

Ghinionul lor este ca, recent, Romania a fost ciufulita de Uniunea Europeana din cauza dosarului coruptiei generalizate, unde un capitol distinct, mentionat cu nervozitate de premierul Calin Popescu Tariceanu la o conferinta de presa sustinuta la inceput de ianuarie 2006, este nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuale. Adica punerea in vanzare a produselor media pirat.

Ceea ce se scapa din vedere este faptul ca nu acesti tineri enerveaza UE.

Printr-un calcul simplu se poate vedea ca toti cei 11 pirati de muzica prinsi nu au produs mai mult de 800.000 de dolari in anul 2005, din care doar o parte ar trebui sa se transforme in bani pentru drepturi de autor. Conform datelor Asociatiei Internationale pentru Proprietatea Intelectuala (IIPA) pe anul 2004, in Romania s-au pierdut 18 milioane de dolari din piratarea de muzica.

Iar marea majoritate a materialelor ilegale nu provin de la piratii de apartament autohtoni, ci sunt aduse din Asia, in special din Rusia, unde s-a dezvoltata deja o industrie a piratarii in adevaratul sens al cuvantului. IIPA stie cu exactitate ca punctele de intrare in Romania ale acestor produse sunt Siret, Dornesti, Calafat, Giurgiu, Albita si Iasi.

Cu alte cuvinte, UE stie si cati dinti avem in gura, degeaba mimam civilizatia, ca ne prind imediat...

O parte a produselor pirat care intra in Romania se vinde pe piata noastra, o alta parte tranziteaza catre Occident. Despre comertul cu produse pirat de la noi, directorul ORDA, Rodica Parvu spune ca: "Sunt probleme serioase cu cei care ar trebui sa ne sustina in combaterea piratarii.

Au fost cazuri in care inspectorii ORDA au fost amendati de catre politie, in urma plangerilor facute de cunoscuti comercianti de CD-uri ilegale, pe motiv ca au facut constatari de incalcare a legii dreptului de autor in afara programului de lucru. Ca si cum legea s-ar aplica doar intr-un anumit interval de timp".

Diverta Magazin, 01 mar 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu