In urma cu 15 ani, fericitii posesori ai unui video player erau priviti cu invidie de ceilalti "muritori de rand". Tehnologia a avansat, iar "batranele" video playere au fost detronate de noua generatie digitala a DVD-urilor, care ofera o calitate superioara a imaginii, iar discurile sunt mult mai usor de utilizat si mult mai ieftine decat clasicele casete video. In plus, spre deosebire de casetele video, DVD-urile sunt mai rezistente la uzare.
Imaginea si sunetul sunt aproape la fel de clare chiar si dupa o mie de vizionari. Optiunea de a cumpara un DVD player presupune insa cunoasterea caracteristicilor importante care trebuie urmarite. Compatibilitatea cu televizorul In primul rand, extrem de important de stiut este daca DVD playerul pe care intentionezi sa-l cumperi este potrivit cu televizorul pe care il ai deja.
Conexiunile composite video (cu mufa RCA de culoare galbena) si S-video sunt disponibile la cele mai multe DVD playere, insa unele dintre ele au si iesiri component-video compatibile cu televizoarele de generatie mai noua. Iesirile component-video separa semnalele de luminozitate, rosu si albastru, rezultand imagini cu un nivel de contrast mai bun si cu o reproducere mai fidela a culorilor. In ceea ce priveste iesirile progressive-scan, acestea sunt conexiuni component-video speciale pentru televizoarele high-definition. Iesirile de tipul digital audio permit conectarea DVD playerului la un receptor audio-video cu procesoare Digital Theater Systems (DTS) si Dolby Digital, care decodeaza track-urile audio digitale ale DVD-ului - inclusiv discuri codate in sunet surround 5.1.
Specialistii recomanda achizitionarea unui player care are atat iesire digitala optica, cat si coaxiala. Formate surround In general, DVD playerele sunt capabile sa redea sunet surround Dolby Digital 5.1. Cu toate ca aproape toate DVD-urile disponibile in prezent pe piata pot reda sunetul in format Dolby Digital, exista din ce in ce mai multe discuri disponibile in DTS (Digital Theater Systems) 5.1, format care utilizeaza mai putina compresie si este considerat, in general, a fi un sunet cu o calitate superioara.
In acest caz, va fi insa nevoie de un receptor DTS sau de un DVD player cu procesor DTS integrat. O alta caracteristica importanta este capacitatea de stocare a discurilor. Modelele merg de la DVD playere cu un singur disc, doua, trei, cinci sau sase discuri, pana la mega changere, in care pot fi stocate chiar si 301 DVD-uri. Daca DVD playerul va fi folosit pentru a asculta muzica ore in sir, ar trebui luata in calcul achizitionarea unui asemenea model. Modelele de cinci si sase discuri folosesc plattere carusel traditionale pentru a incarca DVD-uri si CD-uri, iar cele de trei discuri folosesc fie un carusel, fie un mecanism cu sertare.
Unele aparate electronice de acest tip disponibile pe piata au functii de luminozitate mai mica a ecranului si masurarea bit-rate-ului video. Playerele care dau posibilitatea reducerii luminozitatii sau stingerii afisajului de pe panoul frontal sunt de preferat, pentru ca LCD-urile luminoase sunt deranjante pe intuneric. Display-urile pentru bit-rate, care apar ori pe ecranul TV, ori pe panoul frontal al playerului, afiseaza valoarea compresiei MPEG-2 utilizata de la scena la scena. Valorile mari reprezinta un nivel ridicat al bit-rate-ului, iar cele mici se traduc printr-o compresie mai mare.Un articol de Adrian Barbulescu
Sursa: Romania Libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu