vineri, decembrie 09, 2005

Cum ne alegem televizorul


Romanul, tot mai dependent de televizor, este supus in ultimii ani la o adevarata avalansa de oferte promotionale ale diverselor magazine. Acestea trebuie insa privite cu mare atentie atunci cand chiar ne-am decis sa facem o asemenea investitie, pentru ca televizorul, prin definitie, nu este un bun de consum, ci unul de folosinta indelungata.

De aceea, decizia de cumparare trebuie precedata de o analiza atenta a unei serii de caracteristici de calitate. In primul rand, trebuie tinut cont de firma producatoare. Majoritatea televizoarelor vandute "la promotie" sunt aparate asa-zis "facute pe vapor", adica produse de firme necunoscute si fara experienta in domeniul electronicii. Faptul ca pe televizor figureaza o marca precum Sony, Panasonic sau Philips ofera o garantie in plus ca televizorul respectiv va functiona mai mult decat perioada de garantie.

Diagonala, in functie de marimea camerei Una dintre caracteristicile care trebuie luate in calcul inainte de a va decide sa cumparati un televizor este dimensiunea diagonalei. Aceasta depinde, inevitabil, de marimea camerei in care va fi amplasat, fapt care va determina distanta de vizionare. In nici un caz nu se va alege pentru o sufragerie normala de bloc construit in perioada comunista un televizor cu o diagonala mare. Parerile specialistilor sunt impartite, insa in orice caz distanta de vizionare nu va fi mai mica decat dublul diagonalei.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont este forma ecranului. Ecranul poate fi curbat sau plat. Cele cu ecran curbat, de generatie mai veche, sunt mai ieftine, dar nu ofera o calitate la fel de buna a imaginii. Cele mai bune sunt ecranele cu cristale lichide, dar acestea sunt si cele mai scumpe. De asemenea, o evaluare vizuala, chiar daca nu este stiintifica, nu strica niciodata inainte de cumpararea televizorului. Diferentele de imagine intre doua televizoare diferite pot fi observate si cu ochiul liber.

O caracteristica a ecranului este de a reflecta lumina, intr-o mai mica sau mai mare masura, in functie de tipul tubului. Vanzatorul trebuie chestionat in legatura cu comportamentul televizorului in conditii de lumina puternica, pentru a nu aparea surprize. Optiunea de cumparare mai este influentata de numarul de canale, posibilitatea redarii imaginii in format 16:9 (asemanator imaginii panoramice de la cinematograf), compatibilitatea cu sistemele PAL, SECAM, NTSC (acesta din urma utilizat pe continentul american), afisarea meniului pe ecran sau existenta teletextului. Mai poate interveni in decizia dumneavoastra si faptul daca sunetul televizorului este mono, bifonic, stereo sau dolby. Nu in ultimul rand, inainte de a cumpara un televizor trebuie sa tii cont daca vrei sa conectezi la acesta si alte aparate electronice: DVD player, Play Station, videoplayer, calculator, combina muzicala. In acest caz, nu trebuie uitate cablurile de conectare. LCD sau plasma? Daca alegem sa cumparam un televizor cu ecran de generatie recenta, apare in mod firesc intrebarea: cu plasma sau cu cristale lichide?

Atat preturile mai mici, cat si testele de specialitate ni le recomanda pe acestea din urma. Potrivit specialistilor, televizoarele cu plasma pot suferi un efect de remanenta ireversibila, cauzat de imaginile statice. Practic, dupa perioade mai lungi de utilizare, pe fundal poate ramane o "imagine-fantoma". In ceea ce priveste ecranele cu LCD, este posibil sa se defecteze un pixel din multitudinea celor folosite de cristalele lichide. Televizoarele cu plasma clasice au o durata de viata de la 20.000 pana la 30.000 de ore, echivalent cu minimum doi ani si trei luni de utilizare incontinuu, pana cand luminozitatea se injumatateste. La randul lor, ecranele cu cristale lichide au o durata obisnuita de viata de 50.000-60.000 de ore (cinci ani de utilizare neintrerupta). Totusi, si televizoarele cu plasma au atuurile lor. Unul dintre acestea este rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran, lucru imposibil de egalat de LCD, care au fost concepute initial ca monitoare pentru computer.

Sursa: Romania Libera

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu